Ziemniaczana zapiekanka z kapustą

4.47 (200 ocen)

  • 50 min

Pożywna zapiekanka dla 3 osób.

  • 50 min

Składniki:

  • na 3 porcje:
    7-8 małych ziemniaków,
    mała główka kapusty (lub pół dużej),
    ok. 300 g boczku,
    2 marchewki,
    mały por lub cebula,
    2-3 ząbki czosnku,
    duże jajko,
    mały kubeczek kwaśnej śmietany,
    opcjonalnie kilka łyżek startego parmezanu lub innego sera,
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.47 (200 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Ziemniaczana zapiekanka z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować wraz z marchewką w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić na grube plastry. Kapustę poszatkować. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na patelni, odłożyć. Na patelnię po boczku wrzucić kapustę i drobno posiekaną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany czosnek i szybko przesmażyć (do miękkości warzyw). Dokładnie połączyć jajko ze śmietaną, dodać odrobinę soli i pieprzu. W naczyniu do zapiekania układać ziemniaki (doprawić je solą, pieprzem i odrobiną gałki), marchewkę, kapustę z boczkiem i ser - każdą warstwę zalać kilkoma łyżkami śmietany wymieszanej z jajkiem. Na górze powinny się znaleźć ziemniaki oblane zalewą i posypane odrobiną sera. Piec w 180 stopniach do czasu zarumienienia, rozpuszczenia parmezanu i ścięcia zalewy (około 15 minut).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kapusta Młoda kapusta Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować