Kotlety mielone można podać na wiele sposobów, tym razem podałam je w formie paluchów z fasolką szparagową. Całość świetnie się skomponowała tworząc pyszny obiad z dodatkiem młodych ziemniaczków.
Możemy użyć także mrożonej fasolki .
50 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
-50 dag mięsa mielonego z indyka
-1 jajko
-2 łyżki bułki tartej
-1 cebula
-sól,pieprz,przyprawa do drobiu
-15 dag ugotowanej fasolki szparagowej
-olej do smażenia
Mięsne paluchy z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy poszatkowana cebulę, jajko, bułke tartą , przyprawiamy i dokładnie wyrabiamy masę mięsną.
Dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy placuszek, układamy fasolkę szparagową i formujemy paluch.
2.Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy paluchy na rumiano.
3.Przekładamy do rondla ,zalewamy ok. 1-1 i 1/2 szkl. wody i dusimy na wolnym ogniu 30-35 min. Pozostały sos możemy zagęścić niewielką
ilością mąki.
4.Podajemy z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi.
Komentarze