Pyszne ciasto z owocami, trochę słodkie, trochę kwaśne.
2 godz.
Składniki:
Ciasto
2,5 szklanki mąki
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
15 dag margaryny
Łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
½ kg sera białego
3 żółtka
5 białek
1,2 szklanki cukru
Budyń waniliowy
¼ szklanki oleju
½ szklanki mleka
Cukier waniliowy lub dowolny aromat
Kruszonka
½ kostki masła lub margaryny
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki
Cukier waniliowy
Ciasto serowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta posiekać na stolnicy i szybko zagnieść , odłożyć do lodówki na ok. godzinę. Składniki kruszonki połączyć tworząc grudki. Ser zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem, dalej ubijając dodawać po łyżce sera. Do masy dodać budyń, olej i mleko oraz kilka kropel aromatu, wyrobić mikserem na gładką masę. Białka ubić, delikatnie wymieszać z serem. Ciasto rozwałkować , wyłożyć dno i boki blaszki (25X35 cm), wylać masę serową, ułożyć maliny i posypać kruszonką. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach
Porady
Ciasto będzie pyszne, jeśli zamiast malin zrobimy je z wiśniami. Możemy użyć także mrożonych owoców.
Komentarze