Rolada śmietankowo truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka jajek ubić na sztywno, ubijając dodawać po łyżce cukru. Pianę delikatnie wymieszać z żółtkami a następnie z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Masę wyłożyć na wyłożoną papierem dużą blachę i piec 20- 25 min w temp.180 stopni. Upieczony biszkopt wyłożyć na ściereczkę, ostrożnie zdjąć papier i zrolować razem ze ściereczką. Odłożyć do wystudzenia.
Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody. Umyte truskawki zmiksować na gładką masę, wymieszać z galaretką i odstawić do stężenia. Ostudzony biszkopt rozwinąć , posmarować tężejącą masą truskawkową, pozostawić do całkowitego stężenia. W tym czasie przygotować masę śmietankową. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, gdy spęcznieje rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem do smaku. Miksując połączyć z przestudzoną żelatyną. Tężejącą masę wyłożyć na truskawki, równo rozprowadzić. Zwijając biszkopt uformować roladę, odłożyć do lodówki do schłodzenia.
Komentarze