Rolada śmietankowo truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Galaretka mocno truskawkowa i śmietanka, doskonałe połączenie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa truskawkowa
    30-40 dkg truskawek
    1 galaretka truskawkowa

    Masa śmietankowa
    250 ml śmietanki 30%
    Cukier waniliowy
    Cukier puder do smaku
    3 łyżeczki żelatyny

Rolada śmietankowo truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek ubić na sztywno, ubijając dodawać po łyżce cukru. Pianę delikatnie wymieszać z żółtkami a następnie z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Masę wyłożyć na wyłożoną papierem dużą blachę i piec 20- 25 min w temp.180 stopni. Upieczony biszkopt wyłożyć na ściereczkę, ostrożnie zdjąć papier i zrolować razem ze ściereczką. Odłożyć do wystudzenia.
    Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody. Umyte truskawki zmiksować na gładką masę, wymieszać z galaretką i odstawić do stężenia. Ostudzony biszkopt rozwinąć , posmarować tężejącą masą truskawkową, pozostawić do całkowitego stężenia. W tym czasie przygotować masę śmietankową. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, gdy spęcznieje rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem do smaku. Miksując połączyć z przestudzoną żelatyną. Tężejącą masę wyłożyć na truskawki, równo rozprowadzić. Zwijając biszkopt uformować roladę, odłożyć do lodówki do schłodzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy