Zrazy mielone w boczku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne zrazy mielone. Zrazy przygotowałam z mięsa mielonego, zawiniete w plastry boczku. Podane w sosie smakują pysznie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na zrazy :
    30 dag mięsa mielonego
    2 jajka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki bułki tartej
    1 duża cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oleju
    6 plasterków boczku parzonego
    1 łyżeczka soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    olej do smażenia zrazów
    Na sos :
    1,5 szkl wody
    1 średnia marchewka
    6 łyżek śmietanki 30 %
    3 łyżki zimnej wody
    1 łyżeczka mąki
    1 łyżeczka przyprawy do zupy
    1/4 łyżeczki kurkumy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zrazy

Zrazy mielone w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieramy i myjemy, ścieramy na tarce i wkładamy do garnka, dolewamy wodę ( 1,5szkl ) i zagotowujemy. W tym czasie cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
    Do miski wkładamy pozostałe składniki na zrazy ( oprócz boczku), dodajemy przesmażoną cebulę z czosnkiem i mieszamy. Z masy mięsnej formujemy podłużne zrazy i zawijamy w boczek, spinamy wykałaczkami. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy przez około 40 minu pod przykryciem. Wyjmujemy zrazy.
    W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę i wlewamy do sosu, wsypujemy kurkumę, przyprawę do zupy i dolewamy śmietankę, zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kurkuma Marchewka Mięso Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować