roladki z kurczaka zawijane w boczku

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

smaczne i efektowne roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem zawinięte w boczku

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Roladki drobiowe ze szpinakiem zawijane w wędzonym boczku

    Składniki na 2 roladki:
    2 pojedyncze piersi z kurczaka
    6 plastrów wędzonego boczku
    180g Szpinaku świeżego
    2 ząbki czosnku
    Gałka muszkatołowa
    3 łyżki Masła
    Sól i pieprz
    1 kieliszek białego wina
    Tymianek
    Oliwa do smażenia
    1 szkl. bulionu
    Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki z kurczaka zawijane w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło z oliwą rozgrzać na patelni dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie dodać szpinak. Szpinak podsmażać do momentu, aż woda odparuje, a całość zmniejszy objętość. Doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Mięso pokroić na filety, lekko rozklepać. Doprawić z obu stron solą i pieprzem. Szpinak podzielić na 2 porcje, rozłożyć na filetach i dokładnie zawinąć w roladki.
  • 3. Roladki zawinąć w plastry boczku. Spiąć roladki wykałaczkami.
  • 4. Masło roztopić na patelni, położyć roladki. Obsmażyć je z każdej strony. Podsmażone roladki podlać białym winem i dusić do jego odparowania. Posypać tymiankiem.
  • 5. Kiedy wino odparuje zalać roladki bulionem i dusić pod przykryciem około 15 min. Podawać na ciepło z ulubioną sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować