Mielone z roszponką, pieczarkami i pomidorami suszonymi

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • Łatwy

Kotlety mielone z roszponką, wzbogacone o dodatek pieczarek i pomidorów suszonych, sprawdzą się jako smaczny dodatek mięsny na codzienny obiad.

  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    125 g roszponki
    plaster boczku
    4 duże pieczarki
    4 pomidory suszone bez zalewy
    1 duża fioletowa cebula
    1-2 ząbki czosnku
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    odrobina zimnej wody do wyrabiania mięsa
    sól, pieprz, papryka słodka, chili do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mielone z roszponką, pieczarkami i pomidorami suszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na boczku podsmażamy drobno pokropioną cebulę i pieczarki. Następnie dokładamy pokrojone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy i odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie myjemy, oczyszczamy i osuszamy roszponkę.
    W naczyniu mieszamy mięso mielone z przyprawami, jajkiem, bułką tartą i resztą składników. Całość, łącznie z roszponką wyrabiamy na jednolitą masę, dodając odrobinę wody w trakcie wyrabiania.
    Z wyrobionej masy formujemy kotlety. Możemy je dodatkowo obtoczyć w bułce tartej, ja tego nie robiłam i bez panierki wyszły smaczne.
    Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
    Smacznego.

Porady

Z podanej proporcji zrobimy 6 dużych kotletów. Kotlety podałam z sosem z kolorowych papryk i świeżych ziół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Pieczarki Roszponka

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować