Kotlety mielone z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy 1/3 szklanki wrzątku. Do wrzątku wsypujemy 2 pełne łyżki bułki tartej i od razu dokładnie mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia i przestygnięcia.
2.Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, pomidory suszone, prażoną cebulkę, napęczniałą bułkę tartą, sól, pieprz i jajko. Dokładnie mieszamy.
3.Dłońmi zwilżonymi zimną wodą formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Podajemy np. z ziemniakami z masłem i koperkiem i ulubioną surówką.
Porady
Do smażenia kotletów można użyć innego tłuszczu, który nadaje się do smażenia.
Z podanej ilości składników wychodzi 8 kotletów średniej wielkości.
Komentarze