Mielone z piersi gęsi z dodatkiem ryżu

  • wyświetlono: 131 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jak to przy poniedziałku u mnie nie ma z rosołu pomidorowej lecz zrobiłam mielone z piersi gęsi. A to tylko dlatego że nie lubimy kotletów schabowych z piersi bo są suche i zawsze z piersi gęsi czy kaczki robię mielone lub pasztety czy pieczenie z dodatkiem innych mięs. Dziś postanowiłam poeksperymentować a że z wczoraj został mi ryż postanowiłam dodać go do kotletów i powiem wam że to był dobry pomysł. A za sprawą tego że zawsze kotlety usmażone duszę wyszły mi super wilgotne w środku.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 5 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

680 g piersi z gęsi wraz ze skórą,

2 małe ząbki czosnku,

0,5 średniej cebuli,

0,5 woreczka ugotowanego ryżu,

5 łyżek bułki tartej mielonej,

2 jajka,

1 łyżeczka przyprawy z solą,

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,

olej do smażenia,

bułka tarta do obtoczenia kotletów.



dodatkowo :

0,5 szklanki gotowanej zimnej wody ( szklanka pojemność 210 ml ),

1 łyżka suszonej włoszczyzny,

0,5 łyżeczki przyprawy z solą.

Sposób przygotowania przepisu:

Mielone z piersi gęsi z dodatkiem ryżu

  • obiad1. Przygotować pierś z gęsi mięso odciąć od kości ( zważone jest już bez kości ). Następnie pokroić na mniejsze kawałki, mięso ma być ze skórą, przygotować także ryż ( u mnie został z wczorajszego obiadu ).
  • obiad2. Przygotowane pokrojone na mniejsze kawałki mięsa zmielić przez maszynkę o małych oczkach razem z ryżem, czosnkiem oraz cebulą. Dodać do zmielonego mięsa ( ups jaka ze mnie gapa zapomniałam zrobić zdjęcia co dodałam ). A więc dodać jajka całe, przyprawę z solą, pieprz, bułkę tartą suchą. Całość dokładnie wyrobić ręką do połączenia się wszystkich składników.
  • obiad3. Gdy już mamy wszystko dokładnie wyrobione, nabierać do ręki porcję mięsa i formować kotlety, obtoczyć dookoła w tartej bułce.
  • obiad4. Na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni, rozgrzać go. Układać przygotowane i obtoczone w bułce kotlety i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  • obiad5. W czasie gdy smażymy ostatnią porcje kotletów, do garnka wlać pół szklanki wody dodać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę z solą. Ułożyć usmażone kotlety i łyżkę tłuszczu z kotletów. Tak przygotowane kotlety dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około dziesięć aż dusząc się kotlety wchłoną prawie całą wodę minut co jakiś czas podrzucając garnkiem aby kotlety z dołu znalazły się na górze i na odwrót ( pilnować aby nie przystały do garnka ).
  • obiad6. Tak przygotowane kotlety podałam z ziemniakami utłuczonymi z masłem prawdziwym i koperkiem, sosem który powstał z duszenia kotletów oraz wiosenna surówka z kapusty pekińskiej, ogórka, rzodkiewki i pomidora w śmietanie. Można z tego przepisu wykorzystać też inne mięso jeśli ktoś nie ma piersi gęsi czy kaczki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Drugie daniemieloneobiad

Komentarze

Podobne przepisy

Pulpety - jeżyki

Dodane przez: dorota w

Pulpety z mięsa mielonego, ryżu i marchewki

Pulpety z mięsa mielonego, ryżu...

Curry z ryżem

Dodane przez: PolskaGotuje

Curry z kurczaka z dodatkiem ryżu

Pyszne curry z kurczaka z ryżem...

Indycze kotlety mielone z ryżem i papryką

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Indycze kotlety mielone z ryżem i papryką

Dodanie ryżu i czerwonej papryki...

Pierś z gęsi duszona

Dodane przez: cukinia

Pierś z gęsi duszona

Wykwintne mięso na niedzielny lub...

Pierś z gęsi pieczona z żurawiną

Dodane przez: Cukiereczek

Pierś z gęsi pieczona z żurawiną

Proste rozwiązania są zawsze najlepsze...

„Jeżyki” – kotlety mielone z indyka z ryżem

Dodane przez: Armi As

„Jeżyki” – kotlety mielone z indyka z ryżem

Lubicie kotlety mielone? Kto ich...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE