Mielone z papryką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Odmiana od klasycznych mielonych. Polecam na szybki obiad.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    250 g mięsa mielonego z cielęciny
    2 jajka
    1 czerstwa kajzerka + mleko do namoczenia
    1/2 czerwonej papryki
    1 mała cebula
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżka bułki tartej
    sól
    pieprz
    ostra papryka mielona
    mąka pszenna do obtoczenia kotletów
    smalec do smażenia
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mielone z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrabiamy masę mięsną z papryką i cebulą 1. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.
    Kajzerkę namaczamy w mleku.
    Oba rodzaje mięsa przekładamy do miseczki, dodajemy odciśniętą i podzieloną na drobne kawałki kajzerkę, paprykę i cebulę z patelni, jajka, bułkę tartą, musztardę, sól, pieprz, ostrą paprykę mieloną. Wyrabiamy masę mięsną.
  • Formujemy kotlety, smażymy je na smalcu 2. Z masy mięsnej, za pomocą wilgotnych dłoni, formujemy kotlety. Kotlety obtaczamy w mące.
    Na patelni rozgrzewamy smalec, smażymy na nim kotlety. Kotlety smażymy pod przykryciem przez ok. 10 minut, w połowie smażenia przekładając je na drugą stronę.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować