Soczyste, pachnące cebulą, rozpływające się w ustach kotlety mielone bez dodatku jajek. Podane z wyrazistym sosem pieczarkowym smakują wyśmienicie. Jako dodatek polecam puree ziemniaczane, lub makaron.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Kotlety:
800g. karkówki wieprzowej
500g. piersi z kurczaka
2 cebule
5 kromek chleba namoczonych w mleku
2 łyżki majonezu
4 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz
Smalec do smażenia
Sos pieczarkowy:
1 kg. pieczarek
2 cebule
2 łyżki masła klarowanego
500 ml rosołu lub bulionu
250 ml śmietanki 30%
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
świeżo mielony czarny pieprz
sól
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mielone wieprzowo-drobiowe z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsa umyć, osuszyć, zmielić w maszynce do mielenia, wraz z obraną cebulą i odciśniętym z mleka chlebem.
Dodać przyprawy, majonez oraz bułkę tartą.
Wyrabiać dokładnie masę mięsną przez około 5 min.
2.Z masy, nawilżonymi dłońmi formować owalne kotlety mielone.
Smażyć na rozgrzanym smalcu, na rumiano z obu stron.
Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym.
3.Sos pieczarkowy:
Pieczarki obrać, pokroić w plastry.
Obrane cebule w piórka.
Na maśle zeszklić cebulę, dodać pieczarki.
Dusić do odparowania płynu.
4.Wlać bulion, dusić kolejne 10 min.
Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz natką pietruszki.
5.W śmietance oraz paru łyżkach gorącego sosu rozmieszać mąkę ziemniaczaną.
Wlać małym strumieniem cały czas mieszając do garnka.
Pozostawić na gazie kolejne 2 min, do zgęstnięcia sosu.
6.Kotlety mielone podawać w towarzystwie sosu i np. gotowanym ziemniaków / ziemniaków puree.
Komentarze