KOTLETY WIEPRZOWO-DROBIOWE

4.5 (178 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Woda gazowana nadała im puszystości a pieprz ziołowy fajnego smaczku

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ok. 30 sztuk:
    Karkówka 1,5 kg
    Filet z kurczaka 1,20 kg
    2 cebule 270 gram
    1 torebka ryżu
    1 czerstwa bułka kajzerka
    3 jajka
    2 łyżki kaszy manny
    Przyprawy:
    pieprz mielony, mielona papryka
    czosnek, gałka muszkatołowa świeżo starta
    mielone ziele angielskie
    sól lub jarzynka
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Kotlety wieprzowo-drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować i osączyć. Bułkę namoczyć w bulionie i osączyć.
    Zemleć mięso wieprzowe, drobiowe, bułkę, ryż i cebulę uprzednio przesmażoną.
    Do masy mięsnej dodać jajka i przyprawy, dokładnie wyrobić i zagęścić kaszą manną lub bułką tartą. Formować kotlety i usmażyć na rozgrzanym smalcu lub oleju. Następnie ułożyć na sitku i ustawić je na garnku z wodą, do której warto wrzucić 3 listki laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego. Podczas parowania dodatkowo wzbogacą one smak kotletów. Paruję kotlety około 15 minut. Podać z fasolką szparagową lub marchewką z groszkiem czy z buraczkami.
    II sposób:
    W czasie smażenia kotletów do rondla wsypać 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej zielonej lub żółtej, dodać do niej 2 łyżki masła, 1 łyżeczkę jarzynki, trochę cukru. Wlać 0,5 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Na fasolce ułożyć usmażone kotlety, przykryć i poddusić do chwili, aż fasolka zmięknie, ok. 15 minut. Fasolka przejdzie aromatem kotletów. Smakuje wybornie.

Porady

Jak dla mnie najlepszy pieprz ziołowy jest z firmy Kamis, ma on zabarwienie lekko czerwonawe

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować