Kotlety wieprzowo-drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować i osączyć. Bułkę namoczyć w bulionie i osączyć.
Zemleć mięso wieprzowe, drobiowe, bułkę, ryż i cebulę uprzednio przesmażoną.
Do masy mięsnej dodać jajka i przyprawy, dokładnie wyrobić i zagęścić kaszą manną lub bułką tartą. Formować kotlety i usmażyć na rozgrzanym smalcu lub oleju. Następnie ułożyć na sitku i ustawić je na garnku z wodą, do której warto wrzucić 3 listki laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego. Podczas parowania dodatkowo wzbogacą one smak kotletów. Paruję kotlety około 15 minut. Podać z fasolką szparagową lub marchewką z groszkiem czy z buraczkami.
II sposób:
W czasie smażenia kotletów do rondla wsypać 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej zielonej lub żółtej, dodać do niej 2 łyżki masła, 1 łyżeczkę jarzynki, trochę cukru. Wlać 0,5 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Na fasolce ułożyć usmażone kotlety, przykryć i poddusić do chwili, aż fasolka zmięknie, ok. 15 minut. Fasolka przejdzie aromatem kotletów. Smakuje wybornie.
Porady
Jak dla mnie najlepszy pieprz ziołowy jest z firmy Kamis, ma on zabarwienie lekko czerwonawe
Komentarze