Tego ciasta dawno nie robiłam, tak jakoś zapomniane zostało, aż do dzisiaj .Wspominałam stare czasy kiedy to byłam dzieckiem i babcia robiła metr-owca i tak oto powstał .
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
6 jajek (w temp. pokojowej)
2 szklanki mąki pszennej typ 500
1 szklanka cukru
18 łyżek oleju
14 łyżek ciepłej wody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
Dodatkowo:
400 g mascarpone
300 ml śmietanki 30%
cukier 2 łyżki
Metrowiec ze śmietaną i marscapone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja ubijamy z cukrem na puch.
2.Dodajemy wodę z olejem nadal miksując( wlewamy ciurkiem).
3.Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
4.Dzielimy ciacho na połowę i do jednej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy.
5.Foremki jednakowe do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą i przelewamy ciasto.
6.Pieczemy razem w 180 stopniach przez 55 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
7.Kroimy na 1 centymetrowe kawałki.Mascarpone miksujemy z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę.Mieszamy i przekładamy naszego metrowa aż do końca. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i lekko przestudzoną polewamy metr-owca i do lodówki na około 2 godzinki wstawiamy.
Komentarze