Metrowiec / tasiemiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować blaszki tj.posmarować masłem i posypać bułką tartą.
2.Kaszę mannę namoczyć w połowie szklanki mleka.Do rondelka wlać 1,5 szklanki mleka, zagotować. Na gotujące mleko wlać dokładnie wymieszaną kaszę mannę. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając przez 5 minut. Ugotowaną przykryć folią, tak, żeby dotykała jego powierzchni. Zapobiegnie to powstaniu na wierzchu kożucha. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
3.Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli, dodać pod koniec 2 łyżki cukru.
4.W drugiej misce zmiksować żółtka z cukrem na puszysty kogel-mogel. Wlać wodę, olej, dodać proszek do pieczenia i aromat. Zmiksować. Na koniec dodać dwie szklanki przesianej mąki. Wymieszać. Do masy dodawać stopniowo ubitą pianę i delikatnie wszystko połączyć.
5.Ciasto podzielić na dwie równe części. Do I dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Do II dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i dokładnie połączyć. Ciasto wylać do foremek i wygładzić.
6.Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 35 minut. Sprawdzić patyczkiem środek.
Upieczony pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
7.Dokończenie kremu z kaszy manny: Masło zmiksować do białości z cukrem pudrem. Do utartego dodajemy po jednej łyżce zimnej kaszy manny. Na koniec wlać sok z cytryny i wymieszać.
8.Zimne biszkopty kroimy na kromki grubości ok. 2 cm. Smarujemy i sklejamy ze sobą na przemian kromki ciemne z jasną. Najwygodniej ułożyć je na tekturce w dwóch rzędach. Po posmarowaniu wszystkich lekko docisnąć.
Odstawić na kilkanaście minut w zimne miejsce.
9.Przygotować polewę kakaową. Do rondelka dodać masło pokrojone w kostkę, śmietanę, wodę, cukier, kakao i aromat. Podgrzewać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Nie gotować! Lekko przestudzić i polać zygzakiem gotowy "metrowiec". Gotowe ciasto kroić na SKOS.
Komentarze