Metrowiec / Tasiemiec

4.44 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis posiadany w moim rodzinnym domu od trzydziestu lat. Ciasto proste, tanie doskonały do porannej kawy jak i na świąteczny stół.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:(na dwie wąskie i długie blaszki na keks 7x35 cm)

    CIASTO:
    8 jajek (żółtka i białka osobno)
    250 g cukru
    0,5 szklanki oleju
    0,5 szklanki wody
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    aromat waniliowy (kilka kropli)

    Łyżka masła i kilka łyżek bułki tartej do posypania blaszki

    MASA Z KASZY MANNY
    250 g miękkiego masła
    5 łyżek cukru pudru
    0,5 szklanki kaszy manny
    2 szklanki mleka
    sok z cytryny do smaku ok.1 łyżka


    POLEWA KAKAOWA
    100 g masła
    1 łyżka śmietany 22%
    2 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    4 łyżki wody
    aromat arakowy (kilka kropli)
Wystaw ocenę:

4.44 (178 ocen)

Metrowiec / tasiemiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować blaszki tj.posmarować masłem i posypać bułką tartą.
  • image-0dso4gx 2. Kaszę mannę namoczyć w połowie szklanki mleka.Do rondelka wlać 1,5 szklanki mleka, zagotować. Na gotujące mleko wlać dokładnie wymieszaną kaszę mannę. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając przez 5 minut. Ugotowaną przykryć folią, tak, żeby dotykała jego powierzchni. Zapobiegnie to powstaniu na wierzchu kożucha. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 3. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli, dodać pod koniec 2 łyżki cukru.
  • 4. W drugiej misce zmiksować żółtka z cukrem na puszysty kogel-mogel. Wlać wodę, olej, dodać proszek do pieczenia i aromat. Zmiksować. Na koniec dodać dwie szklanki przesianej mąki. Wymieszać. Do masy dodawać stopniowo ubitą pianę i delikatnie wszystko połączyć.
  • 5. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do I dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Do II dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i dokładnie połączyć. Ciasto wylać do foremek i wygładzić.
  • 6. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 35 minut. Sprawdzić patyczkiem środek.
    Upieczony pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 7. Dokończenie kremu z kaszy manny: Masło zmiksować do białości z cukrem pudrem. Do utartego dodajemy po jednej łyżce zimnej kaszy manny. Na koniec wlać sok z cytryny i wymieszać.
  • image-1ttukk8 8. Zimne biszkopty kroimy na kromki grubości ok. 2 cm. Smarujemy i sklejamy ze sobą na przemian kromki ciemne z jasną. Najwygodniej ułożyć je na tekturce w dwóch rzędach. Po posmarowaniu wszystkich lekko docisnąć.
    Odstawić na kilkanaście minut w zimne miejsce.
  • 9. Przygotować polewę kakaową. Do rondelka dodać masło pokrojone w kostkę, śmietanę, wodę, cukier, kakao i aromat. Podgrzewać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Nie gotować! Lekko przestudzić i polać zygzakiem gotowy "metrowiec". Gotowe ciasto kroić na SKOS.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować