Tortowy metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić pianę z białek, dodać cukier, żółtka, olej, wodę i miksować. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać drewnianą łyżką. Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki a do drugiej 2 łyżki kakao. Piec osobno ciemne i jasne ciasto w tortownicy (24cm) w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut. 1 szkl.mleka zagotowac z 4 łyżkami cukru. 2 łyżki mąki rozrobić w 1,5 szkl. mleka i wlać do gotującego sie wcześniej mleka i wystudzić. W osobnym naczyniu utrzeć margarynę z cukrem wanilinowym. Następnie powoli dodawać wystudzony budyń i dobrze ucierać. Jasne i ciemne ciasto przekroić na 2 placki. Krem podzielic na 4 części. Placki przekładać kremem oraz wysmarować torcik dookoła. Posypać górę wiórkami kokosu i oblać dekoracyjnie polewą czekoladową. Włożyć do lodówki i chłodzić najlepiej 24 h
Porady
Żeby urozmaicić można dodatkowo przesmarować warstwy dżemem/powidłami
Komentarze