Tortowy metrowiec

4.49 (174 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pomysł wziął się z tradycyjnego metrowca

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    - 2 szkl. cukru
    - 2 szkl. mąki + 2 łyżki
    - 6 jaj - 10 łyżek oleju
    - 10 łyżek zimnej wody
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao
    Krem
    - 1 szkl. mleka + 1,5 szkl.
    - 4 łyżki cukru
    - 2 czubate łyżki mąki pszennej
    - margaryna Palma 200g
    - cukier wanilinowy
    Do dekoracji
    - polewa czekoladowa ciemna
    - wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Metrowiec Biszkopty

Tortowy metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort 1. Ubić pianę z białek, dodać cukier, żółtka, olej, wodę i miksować. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać drewnianą łyżką. Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki a do drugiej 2 łyżki kakao. Piec osobno ciemne i jasne ciasto w tortownicy (24cm) w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut. 1 szkl.mleka zagotowac z 4 łyżkami cukru. 2 łyżki mąki rozrobić w 1,5 szkl. mleka i wlać do gotującego sie wcześniej mleka i wystudzić. W osobnym naczyniu utrzeć margarynę z cukrem wanilinowym. Następnie powoli dodawać wystudzony budyń i dobrze ucierać. Jasne i ciemne ciasto przekroić na 2 placki. Krem podzielic na 4 części. Placki przekładać kremem oraz wysmarować torcik dookoła. Posypać górę wiórkami kokosu i oblać dekoracyjnie polewą czekoladową. Włożyć do lodówki i chłodzić najlepiej 24 h

Porady

Żeby urozmaicić można dodatkowo przesmarować warstwy dżemem/powidłami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Kokos Mąka Kasza Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować