Jest to danie godne polecenia po pierwsze, bo pochodzi z kuchni meksykańskiej, po drugie,bo odznacza się walorami smakowymi i odżywczymi, a salsa w tej potrawie jest niczym wisienka na torcie-pychota
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
NA TORTILLę::
- mąka kukurydziana: 20 dekagramów
- mąka pszenna: 5 dekagramów
- olej rzepakowy: 2 łyżki
- Jajko: 1 sztuka
- ciepłe mleko (40-45 stopni): 120 mililitrów
- sól morska (do smaku): 3 szczypty
NA FARSZ::
- wołowina mielona: 50 dekagramów
- pomidorowa salsa: 6 łyżek
- Ząbki czosnku: 2 sztuki
- olej: 2 łyżki
- sól i pieprz, kminek, oregano: 0.5 łyżeczki
- chili: 1 szczypta
NA SALSę::
- pomidory: 5 sztuk
- papryka czerwona duża: 0.5 sztuki
- paryczki małe pomarańczowe: 3 sztuki
- avokado: 1 sztuka
- cebula szalotka: 1 sztuka
- mała cytryna (wyciśnięty sok): 1 sztuka
- Ząbki czosnku: 2 sztuki
- oliwa z oliwek Extra Vergin: 2 łyżeczki
- sól morska, pieprz świeżo mielony,chili: 1 szczypta
- posiekana kolendra do smaku: 1 łyżka
DO WYKOńCZENIA POTRAWY::
- starty żółty srer: 4 łyżki
- szczypiorek/natka: 0.5 pęczka
Meksykańskie szaleństwo w rytmie salsy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ściągamy skórkę z pomidorów, parząc ja we wrzątku. Awokado obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa bez gniazd nasiennych kroimy na salsę na mniejsze części i dodajemy stopniowo do blendera z końcówką do rozdrabniania.
2.Wołowinę smażymy na oleju na brązowy kolor. Doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, kminkiem, oregano, solą, pieprzem i chili.
3. Dodajemy kilka łyżek wody i dusimy pod przykryciem 40 minut, a pod koniec duszenia dodajemy 6 łyżek salsy.
4.Do miski wsypujemy obie maki, dodajemy jajko, olej, sól, mleko i zagniatamy ciasto. Odstawić na 30 minut.
5.Formujemy kulki, następnie rozwałkowujemy je na cienkie placki i smażymy na suchej patelni na jasnozłoty kolor.
6.Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.
7.Wszystkie składniki salsy dokładnie mieszamy w misce, dodając oliwę, sól, pieprz, chili, kolendrę, sok z cytryny i zmiażdżony czosnek. Część przekładamy do sosjerki.
8.Na placki kładziemy 2 -3 łyżki nadzienia. Posypujemy zieleniną i startym żółtym serem. Składamy na pół i podajemy z dodatkiem pozostałej salsy.
Komentarze