Na ok. 30 pierożków
500g mąki pszennej
250 ml mleka
1 jajko+1 żółtko
40 ml oleju
30g drożdży świeżych
po łyżeczce soli i cukru
Na farsz:
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
4 ugotowane ćwiartki z kurczaka (mogą być z rosołu)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół cebuli
3 ząbki czosnku
łyżka oregano
łyżeczka chilli
łyżeczka kuminu
po szczypcie soli i pieprzu
łyżka oleju do smażenia
jajko do smarowania
Pieczone meksykańskie pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotowujemy farsz: mięso obieramy z kości i rozdrabniamy. Na rozgrzanym oleju obsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, kukurydzę i fasole. Przyprawiamy i smażymy ok 5 min. Dodajemy koncentrat, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Część letniego mleka podgrzewamy lekko, dodajemy 3 łyżki mąki, cukier i drożdże. Odstawiamy na chwilę aż zacznie wyrastać. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i gładkie. Rozwałkowujemy na grubość ok 4mm i dzielimy na kwadraty o wymiarach ok. 8x8 cm. Na środek kwadratu nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy boki. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min, do zezłocenia.
Komentarze