Pieczone meksykańskie pierożki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealna przekąska na imprezę. Podaję z guacamole.

  • 40 min

Składniki:

  • Na ok. 30 pierożków
    500g mąki pszennej
    250 ml mleka
    1 jajko+1 żółtko
    40 ml oleju
    30g drożdży świeżych
    po łyżeczce soli i cukru
    Na farsz:
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka fasoli czerwonej
    4 ugotowane ćwiartki z kurczaka (mogą być z rosołu)
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    pół cebuli
    3 ząbki czosnku
    łyżka oregano
    łyżeczka chilli
    łyżeczka kuminu
    po szczypcie soli i pieprzu
    łyżka oleju do smażenia
    jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Przystawki Przekąski

Pieczone meksykańskie pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotowujemy farsz: mięso obieramy z kości i rozdrabniamy. Na rozgrzanym oleju obsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, kukurydzę i fasole. Przyprawiamy i smażymy ok 5 min. Dodajemy koncentrat, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.

    Część letniego mleka podgrzewamy lekko, dodajemy 3 łyżki mąki, cukier i drożdże. Odstawiamy na chwilę aż zacznie wyrastać. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i gładkie. Rozwałkowujemy na grubość ok 4mm i dzielimy na kwadraty o wymiarach ok. 8x8 cm. Na środek kwadratu nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy boki. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min, do zezłocenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kukurydza Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować