Takich papryczek jeszcze nie próbowałeś, więc daj się skusić. Papryki zapiekane z mięsem mielonym po meksykańsku, będą ładnie wyglądać na uroczystej kolacji lub obiedzie.
40 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
• 5 papryk czerwonych
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 4 ogórki konserwowe
• 340 g kukurydzy konserwowej
• 240 g fasoli czerwonej konserwowej
• 200 g koncentratu pomidorowego
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• Olej do smażenia
• 15 dag sera żółtego
• Sól
• 1 łyżeczka papryki ostrej
Meksykańskie papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki myjesz, kroisz wzdłuż na połowy, usuwasz nasiona. Papryki układasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Cebule, czosnek obierasz, drobno kroisz i smażysz na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodajesz mięso mielone, doprawiasz solą oraz papryką ostrą. Smażymy około 15 minut.
Następnie dodajesz ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę, odlaną z zalewy kukurydzę oraz fasolkę czerwoną, koncentrat pomidorowy, ketchup. Wszystko dokładnie mieszasz i smażysz jeszcze około 5 minut
3.Farszem napełniasz każdy środek papryk, wierzch papryk posypujesz żółtym serem startym na dużych oczkach.
Zapiekasz 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
Komentarze