Medaliony z indyka w limonkowo-winnym sosie

4.49 (185 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Klasyczne danie kuchni włoskiej. Proste lecz smakiem zachwyci każdego.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kotlety z piersi indyka: 4 sztuki
    - limonki: 2 sztuki
    - słodkie białe wino: 250 mililitrów
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - świeża szałwia: 1 pęczek
    - oliwa: 4 łyżki
    - czarny pieprz: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Medaliony z indyka w limonkowo-winnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety delikatnie rozbić ręką, przyprawić solą i pieprzem a następnie obtoczyć w mące z obu stron. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy i smażyć medaliony na średnim ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
  • 2. Pod patelnią zwiększyć płomień. Wlać wino, dodać liście szałwii i gotować przez 1 minutę nie mieszając. Następnie całość wymieszać włącznie z tym co przywarło do dna patelni. Dodać sok z jednej limonki oraz drugą pokrojoną w cienkie plasterki. Gotować jeszcze przez minutę.
  • 3. Medaliony polać sosem i podawać natychmiast z ryżem i ulubioną sałatą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Szałwia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować