Mazurska zupa fasolowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Sycąca zupa pełna zdrowych i smacznych warzyw

  • Łatwy

Składniki:

  • - białej fasoli (suchej): 25 dekagramów
    - wędzonego boczku: 30 dekagramów
    - marchewki: 2 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - ziemniaki: 4 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - śmietana (gęsta): 0.5 szklanki
    - masło (do smażenia): 1 łyżka
    - sól,pierz (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - majeranek: 1 łyżka
    - natki pietruszki (posiekanej): 1.5 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Mazurska zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę należy przepłukać, zalać zimną wodą i moczyć przez noc.
    Następnie odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować do miękkości
  • 2. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki, ziemniaki w
    kostkę. Warzywa dodać do fasoli, gdy będzie już prawie miękka.
  • 3. Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek , dodać pokrojony w kostkę boczek, wytopić. Cebulę z boczkiem dodać do gotującej się zupy.
  • 4. Kiedy warzywa z fasolą będę już miękkie, doprawić zupę majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować