Mazurek z mąki krupczatki z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wsypujemy na stolnice mąkę krupczatkę i mąkę pszenną . Robimy dołek w mące i dodajemy żółtka . Dodajemy cukier puder . Masło kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników . Siekamy nożem składniki ( raz dwa) zagniatamy ciasto i zawijamy w folię spożywczą. Do lodówki trafia ciasto na 2 godziny.
2.Wałkujemy ciasto na 5-7 mm foremką wycinamy kształt.
3.Robimy krawędź aby nadzienie nam nie wypłynęło . Pieczemy na papierze do pieczenia 15-20 minut w 170 stopniach ( nakłuwamy widelcem ciasto by podczas pieczenia nam się nie skurczyło ).
4. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy nasz mazurek. Do środka wkładamy borówki leśne nisko-słodzone , cały słoiczek wchodzi do środka .
.
5.Na około rantu dekorujemy białą polewą która ma kształt płaskich kółeczek . Robimy 3 stokrotki i dekorujemy ememesami
Komentarze