Mazurek Kokosowy z Migdałami

4.5 (149 ocen)

  • 2 godz. 25 min

Szybki w przygotowaniu i przede wszystkim pyszny ! :)

  • 2 godz. 25 min

Składniki:

  • Ciasto:

    100 g mąki krupczatki
    100 g mąki pszennej
    50 g cukru pudru
    100 g masła
    1 cukier wanilinowy
    1 żółtko
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    skórka otarta z 1 cytryny

    Polewa

    100 ml mleka
    100 g masła
    50 g cukru
    1½ szklanki mleka w proszku
    ½ szklanki wiórków kokosowych

    Dodatkowo:

    płatki migdałowe
    kilka kostek gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Mazurek kokosowy z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    Masło posiekać z mąką, szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym, dodać żółtko, śmietanę, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (można także ciasto zamrozić), schłodzone ciasto cienko rozwałkować w prostokąt z podwyższonymi bokami, po nakłuwać i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika, piec 20 minut, aż ciasto nabierze rumianego koloru. Po upieczeniu spód mazurka przestudzić.

    Na polewę zagotować mleko z cukrem, dodać masło, rozpuścić, dodać mleko w proszku, kokos, wymieszać i wylać na przestudzony spód. Udekorować płatkami migdałowymi i startą gorzką czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mąka Migdały Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować