Muffinki z jagodami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Szybkie w przygotowaniu ciasto ucierane. Lekkie i puszyste zrobione na samych białkach! Z dodatkiem świezych jagód... pycha!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Na 6 dużych muffinek:
    - 2 białka
    - 60g cukru
    - 70g masła
    - 125g mąki pszennej
    - 70 ml mleka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    - 250g świeżych lub mrożonych jagód
    - 2 łyżki cukru
    - 1 łyżka mąki pszennej

Muffinki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 180°C. Białka umieścić w misce, dolać mleko, roztrzepać rózgą do momentu zmieszania się składników. W misie miksera umieścić przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, miękkie masło, cukier i wlać pół szklanki roztrzepanych z mlekiem białek. Używając końcówki mieszającej ucierać ciasto do całkowitego połączenia się składników, ok. 2 minuty na najmniejszych obrotach miksera. Nie przerywając ucierania dolać stopniowo, w trzech turach pozostałe białko mieszać do momentu, gdy ciasto będzie lekkie i puszyste.
  • 2. Przygotowane ciasto wykładać łyżką do przygotowanych papilotek. Jagody przebrać, umyć i obsuszyć. Oprószyć owoce mąką wymieszaną z cukrem i posypać wierzch każdej muffinki. Piec ok. 50 minut, do tzw. „suchego patyczka”, lekko przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy