mazurek bakaliowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mazurek bakaliowy to stałe ciasto, które przygotowuję na Wielkanoc. Nie jest pracochłonne, a spód na mazurek mogę przygotować dwa dni wcześniej. Mazurek po przygotowaniu może być długo przechowywany, o ile łasuchy nie odkryją jego leżakowania, ponieważ nie ma w nim szybko psujących się składników. Bakalie co ciasta biorę takie jakie akurat mam, lub takie, które przy kupowaniu są zachęcające. Bakalie przebieram, kroję i w woreczkach lub w słoiczkach czekają na czas pieczenia ciasta. Często robię ten mazurek również w ciągu roku ponieważ jest to ciasto do szybkiego przygotowania i bardzo smaczne do kawy, czy herbatki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 dag mąki pszennej,
    200 dag masła prawdziwego,
    3 łyżki cukru pudru,
    2 żółtka.
    masa - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
    50 dag bakalii:
    - posiekane orzechy włoskie i laskowe,
    - pokrojone drobno morele,
    - pokrojona drobno śliwka suszona,
    - płatki migdałowe,
    - rodzynki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek

Mazurek bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na spód ciasta, czyli mąkę, masło, cukier puder i żółtka, szybko łączę ze sobą i odkładam na odpoczynek do leżakowania na ok. 1 godzinę lub zamrażam i wyjmuję kiedy jest stosowany czas. Rozwałkowuję ciasto na kształt podłużnej blachy z uwzględnieniem niewysokich rancików. Piekę ok. 30-40 min i wyjmuję z piekarnika kiedy ciasto jest na złoto upieczone.
    Zamkniętą puszkę mleka gotuję w wodzie, w dość dużym garnku (aby woda szybko nie wyparowała) przez ok. 2,5 godziny. Po ostudzeniu lub na kolejny dzień, otwieram puszkę i masę wykładam na upieczony spód mazurka. Przygotowane wcześniej, pokrojone bakalie wykładam na rozsmarowaną na cieście masę. I mazurek gotowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować