Mazurek bakaliowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na wielkanocny stół

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    3/4 szklanki mąki krupczatki
    150 g margaryny
    2 łyżki cukru pudru
    2 ugotowane żółtka
    garść migdałów
    kilka duszonych śliwek i daktyli
    sos toffi
    marmolada wieloowocowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek

Mazurek bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z margaryną, dodać starte żółtka, cukier i 2 łyżki zimnej wody i zagnieść jednolite ciasto. Bakalie posiekać i dodać do ciasta. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach ok. 24×28 cm. Na cieście rozsmarować około 3 łyżki marmolady wieloowocowej, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około pół godziny, aż ciasto się zezłoci. Wystudzone ciasto udekorować sosem toffi i bakaliami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować