Babeczki - tartaletki z kremem karmelowym, czekoladą i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Babeczki - tartaletki z kremem karmelowym, czekoladą i bakaliami często przygotowuję dla domowników i gości. Często przygotowując kruche ciasto służące jako spód do sernika, mazurka, czy szarlotki, robię go więcej, aby również wykonać spody do babeczek.
Spody babeczek można przygotować znacznie wcześniej, i trzymać w zamkniętym pojemniku, najlepiej w chłodnym miejscu. Gotowe babeczki- tartaletki, również można wcześniej przygotować, ponieważ ich składniki należą do dosyć trwałych w przechowywaniu, o ile przed łasuchami da się uchować. Rodzaj użytych bakalii również może być inny, urozmaicony, w zależności od upodobania i możliwości.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    • 300g mąki,
    • 200g zimnego, prawdziwego masła,
    • 60g cukru pudru,
    • 2 żółtka,
    • szczypta soli,
    • ewentualnie łyżka gęstej śmietany,
    nadzienie:
    • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki,
    • 4 łyżki karmelu z puszki mleka skondensowanego,
    • 1/2 czekolady do rozpuszczenia,
    • łyżka masła,
    • łyżka mleka,
    • 1/2 czekolady do pokruszenia i posypania,
    • 3 łyżki orzechów włoskich,
    • 3 łyżki płatków migdałowych,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki - tartaletki z kremem karmelowym, czekoladą i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto, jeżeli nie lepi się to wspomóc połączenie śmietaną. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej w zamrażarce.
    Przygotować foremki do tartaletek. Dokładnie wykleić ich spody i brzegi kruchym ciastem. Ta porcja ciasta wystarczyła mi na 7 moich foremek na tartaletki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC. Przed włożeniem do piekarnika ciasto w foremkach gęsto ponakłuwać, jak unosi się w trakcie pieczenia to również nakłuć. Spody babeczek piec do momentu zrumienienia brzegów przez około 20-25 minut. Następnie wszystko wyjąć i wystudzić.
    W garnuszku na parze rozpuścić 1/2 czekolady, 1 łyżkę masła i 1 łyżkę mleka, wymieszać, wystudzić do temperatury pokojowej. Dno każdej babeczki posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to położyć trochę masy karmelowej - tofii (gotowej z puszki lub z mleka skondensowanego z cukrem, gotowanego w garnku z wodą przez ok.2,5 godz.), i dodać kleksy z rozpuszczonej czekolady. Posypać rozdrobnionymi orzechami, pokruszoną czekoladą i płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować