Babeczki - tartaletki z kremem karmelowym, czekoladą i bakaliami

  • wyświetlono: 197 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Babeczki - tartaletki z kremem karmelowym, czekoladą i bakaliami często przygotowuję dla domowników i gości. Często przygotowując kruche ciasto służące jako spód do sernika, mazurka, czy szarlotki, robię go więcej, aby również wykonać spody do babeczek. Spody babeczek można przygotować znacznie wcześniej, i trzymać w zamkniętym pojemniku, najlepiej w chłodnym miejscu. Gotowe babeczki- tartaletki, również można wcześniej przygotować, ponieważ ich składniki należą do dosyć trwałych w przechowywaniu, o ile przed łasuchami da się uchować. Rodzaj użytych bakalii również może być inny, urozmaicony, w zależności od upodobania i możliwości.

  • 7 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na kruche ciasto:
• 300g mąki,
• 200g zimnego, prawdziwego masła,
• 60g cukru pudru,
• 2 żółtka,
• szczypta soli,
• ewentualnie łyżka gęstej śmietany,
nadzienie:
• 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki,
• 4 łyżki karmelu z puszki mleka skondensowanego,
• 1/2 czekolady do rozpuszczenia,
• łyżka masła,
• łyżka mleka,
• 1/2 czekolady do pokruszenia i posypania,
• 3 łyżki orzechów włoskich,
• 3 łyżki płatków migdałowych,

Sposób przygotowania przepisu:

Babeczki - tartaletki z kremem karmelowym, czekoladą i bakaliami

  • 1. Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto, jeżeli nie lepi się to wspomóc połączenie śmietaną. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej w zamrażarce.
    Przygotować foremki do tartaletek. Dokładnie wykleić ich spody i brzegi kruchym ciastem. Ta porcja ciasta wystarczyła mi na 7 moich foremek na tartaletki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC. Przed włożeniem do piekarnika ciasto w foremkach gęsto ponakłuwać, jak unosi się w trakcie pieczenia to również nakłuć. Spody babeczek piec do momentu zrumienienia brzegów przez około 20-25 minut. Następnie wszystko wyjąć i wystudzić.
    W garnuszku na parze rozpuścić 1/2 czekolady, 1 łyżkę masła i 1 łyżkę mleka, wymieszać, wystudzić do temperatury pokojowej. Dno każdej babeczki posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to położyć trochę masy karmelowej - tofii (gotowej z puszki lub z mleka skondensowanego z cukrem, gotowanego w garnku z wodą przez ok.2,5 godz.), i dodać kleksy z rozpuszczonej czekolady. Posypać rozdrobnionymi orzechami, pokruszoną czekoladą i płatkami migdałowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

babeczkitartaletkimasa karmelowaUwielbiam Święta z Lubellą

Komentarze

Podobne przepisy

Babeczki z kremem i owocami

Dodane przez: Bo-Bożena

Babeczki z kremem i owocami

Pyszne , kolorowe babeczki z kremem...

tartaletki

Dodane przez: Anitka0804

Tartaletki z kremem budyniowym i truskawkami

Pyszne kruche tartaletki wypełnione...

babeczki

Dodane przez: pm135

Szarlotkowe babeczki z karmelową polewą

Są przepyszną aranżacją tradycyjnej...

ciastka z kremem karmelowym

Dodane przez: mariosylwia

Ciastka z kremem karmelowym

Mini eklerki, które posmakują każdemu...

miodowe  ciastka z płatków   z bakaliami

Dodane przez: Bożena Z.

Miodowe ciastka z pełnoziarnistych płatków...

szybkie i smaczne:) najlpsze sa...

Babeczki z truskawkami i kremem budyniowym

Dodane przez: Słodki Blog

Kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni. Dziś...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE