To szybki sposób, aby urozmaicić masło podane na wielkanocnym stole, choć prawdę mówić robię go także w innym sezonie. Smakuje bowiem wszystkim, a dodatkiem chrzanu podnosi jego wartość odżywczą!
Składniki:
Składniki:
• 300 g masła,
• 1 korzeń chrzanu,
• 0,5 łyżki soku z cytryny,
• Świeżo mielony czarny pieprz,
• Świeżo mielona sól ziołowa,
• Natka pietruszki do dekoracji
Masło chrzanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chrzan obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Powinno wyjść około 3 łyżki.
2.Masło przekładamy do miski, a następnie ucieramy. Do utartego dokładamy chrzan, oraz sok z cytryny. Miksujemy.
3.Całość doprawiamy świeżo mieloną solą oraz pieprzem.
Po dokładnym wymieszaniu masło przekładamy do maselniczki, na talerzyk itp. Delikatnie schładzamy. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.
Komentarze