W sezonie grzybowym nie może zabraknąć zupy z nich, tym razem zrobiłam pierwszy raz krem z kurek, wyszedł smakowity i aromatyczny, planuję zrobić za pewien czas, ale już z mrożonych.
40 min
Dla 3 osób
Składniki:
350 g świeżych kurek
1 cebula posiekana
2 nieduże ziemniaki +1 marchewka
1 łyżka masła
1 łyżka ziarenek smaku
200 ml śmietany 30 %
100 g chudego boczku
łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
Maślana zupa krem z kurek ze skwarkami z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki dobrze opłukać, pokroić i przesmażyć na patelni razem z cebulką.
Zagotować 1,5 litra wody z dodatkiem ziarenek smaku, dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę, później kurki, gotować do miękkości warzyw, lekko przestudzić i zblendować.
Krem połączyć ze śmietanką i koperkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu wierzch kremu posypać skwarkami z boczku i koperkiem.
Komentarze