Maślana zupa krem z kurek ze skwarkami z boczku

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób

W sezonie grzybowym nie może zabraknąć zupy z nich, tym razem zrobiłam pierwszy raz krem z kurek, wyszedł smakowity i aromatyczny, planuję zrobić za pewien czas, ale już z mrożonych.

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 350 g świeżych kurek
    1 cebula posiekana
    2 nieduże ziemniaki +1 marchewka
    1 łyżka masła
    1 łyżka ziarenek smaku
    200 ml śmietany 30 %
    100 g chudego boczku
    łyżka posiekanego koperku
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Maślana zupa krem z kurek ze skwarkami z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki dobrze opłukać, pokroić i przesmażyć na patelni razem z cebulką.
    Zagotować 1,5 litra wody z dodatkiem ziarenek smaku, dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę, później kurki, gotować do miękkości warzyw, lekko przestudzić i zblendować.
    Krem połączyć ze śmietanką i koperkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Na talerzu wierzch kremu posypać skwarkami z boczku i koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować