Maślana kartoflanka ze szparagami i wytapianym boczkiem

5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pełna smaku, a za razem prostoty zupa. Wykonanie jej to tylko kilka chwil, a radość ogromna gdy w oka mgnieniu znika z talerzy osób, które twierdzą, że szparagów nie lubią. Dodatek masła, wytopionego boczku i przypraw, sprawia, że jest niezwykle aromatyczna.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 łyżki masła
    1 cebula
    2 litry bulionu warzywnego
    6 średnich ziemniaków
    pęczek szparagów - około 500 g
    3 ząbki czosnku
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1/2 szklanki śmietany - u mnie ukwaszona 15%
    2 łyżeczki przyprawy curry
    sól i pieprz do smaku
    około 200 g boczku wędzonego parzonego w plasterkach
    posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Maślana kartoflanka ze szparagami i wytapianym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Maślana kartoflanka ze szparagami i wytapianym boczkiem 1. Ziemniaki obieram , myję , kroję w kostkę , szparagi pozbawiam zdrewniałej części , kroję na kawałki . Na masełku podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek , podsmażam , dodaję listki laurowe , ziele angielskie , podlewam bulionem , doprowadzam do zagotowania . Dodaję ziemniaki , gotuję około 10 minut , dodaję pokrojone szparagi - bez czubków , gotuję około 5 minut , dodaję czubki szparagów , gotuję około 3-4 minuty . Całość zaprawiam śmietaną zmieszaną z curry , doprowadzam do zagotowania , doprawiam solą i pieprzem . Pokrojony w paseczki boczek wytapiam na suchej patelni , odsączam z nadmiaru tłuszczu. Zupę podaję z boczkiem , posypaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować