Maślaki pasteryzowane duszone w maśle

4.45 (195 ocen)

Przepis mojej żony

Składniki:

  • 2 kg maślaków, 10 dkg cebuli, 10 dkg masła, sól do smaku, pół łyżeczki kwasku cytrynowego, odrobina pieprzu.
Wystaw ocenę:

4.45 (195 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pasty

Maślaki pasteryzowane duszone w maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślaki starannie oczyścić, umyć szybko, aby nie nasiąkły wodą , pokrajać w paski. Cebulę pokrajać w drobną kostkę, 1/4 część masła stopić, włożyć grzyby razem z cebulką, osolić do smaku. Dusić prawie do całkowitego odparowania soku. Wtedy dodać pozostałe masło, wsypać odrobinę pieprzu do smaku i dodać kwasek cytrynowy rozpuszczony w łyżce wody. Wszystko jeszcze zagotować. Włożyć gorące maślaki do słoików, zamknąć i pasteryzować. Słoiki o pojemności 0,5l gotować około godziny, większe-o 20minut dłużej.

Porady

Można użyć inne grzyby np. borowiki lub koźlarzy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pasteryzacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować