Rydze duszone na maśle

4.49 (168 ocen)

  • 30 min

Tak przyrządzać rydze nauczyła mnie babcia

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g świeżych rydzów, 1 niewielka cebula, ząbek czosnku, natka pietruszki (opcjonalnie), 1-2 łyżki masła, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rydze duszone na maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić i opłukać. Większe sztuki pokroić, mniejsze można przygotować w całości. Cebulę i czosnek obrać z łupiny. Cebulę pokroić w kostkę.
  • 2. W rondelku lub na patelni rozpuścić masło i wrzucić grzyby. Posolić i oprószyć pieprzem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 3-6 minut w zależności od wielkości grzybów. Należy pamiętać o mieszaniu.
  • 3. Do podduszonych rydzów dodać cebulkę i rozgnieciony i posiekany ząbek czosnku. Wszystko razem dusić aż cebulka będzie szklista. Należy uważać, aby danie się nie przypaliło; w razie potrzeby można dolać niewielką ilość wody.
  • 4. Pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Danie podawać w towarzystwie świeżego pieczywa lub grzanek.

Porady

Zamiast natki pietruszki można użyć innych ziół, na przykład tymianku, liścia bobkowego czy ziela angielskiego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Rydze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować