Rydze duszone na maśle

  • wyświetlono: 11042 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tak przyrządzać rydze nauczyła mnie babcia

PaulinaGotuje
  • 30min

Składniki

250 g świeżych rydzów, 1 niewielka cebula, ząbek czosnku, natka pietruszki (opcjonalnie), 1-2 łyżki masła, sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Rydze duszone na maśle

  • 1. Grzyby oczyścić i opłukać. Większe sztuki pokroić, mniejsze można przygotować w całości. Cebulę i czosnek obrać z łupiny. Cebulę pokroić w kostkę.
  • 2. W rondelku lub na patelni rozpuścić masło i wrzucić grzyby. Posolić i oprószyć pieprzem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 3-6 minut w zależności od wielkości grzybów. Należy pamiętać o mieszaniu.
  • 3. Do podduszonych rydzów dodać cebulkę i rozgnieciony i posiekany ząbek czosnku. Wszystko razem dusić aż cebulka będzie szklista. Należy uważać, aby danie się nie przypaliło; w razie potrzeby można dolać niewielką ilość wody.
  • 4. Pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Danie podawać w towarzystwie świeżego pieczywa lub grzanek.

Porady

Zamiast natki pietruszki można użyć innych ziół, na przykład tymianku, liścia bobkowego czy ziela angielskiego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilsezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylagrzybyRydze

Komentarze

Podobne przepisy

topinambur

Dodane przez: anta19

Topinambur duszony na masełku

Coś takiego jak topionambur rośnie...

Rydze w słoikach

Dodane przez: RedakcjaPP

Rydze w słoikach

Jestem na emeryturze, mam więc...

Na taki widok czekam cały rok.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Rydze z patelni

Na taki widok czekam cały rok.

Rydze z patelni.

Dodane przez: BABECZKA 35

Rydze z patelni w śmietanie.

Pyszne i pachnące grzybki.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Panierowane rydze

Mają w sobie tyle smaku, że prawie...

image-1hn6y66

Dodane przez: tajemniczosc

DOMOWE MASŁO

Smak z dzieciństwa łatwe do zrobienia,smaczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE