PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Rydze duszone na maślehttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/66/538182ce705a8ca66784bd3cea2ada12ff1eea9c.jpeg25601920http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/rydze-duszone-na-masle-1
250 g świeżych rydzów, 1 niewielka cebula, ząbek czosnku, natka pietruszki (opcjonalnie), 1-2 łyżki masła, sól, pieprz
Sposób przygotowania przepisu:
Rydze duszone na maśle
1.
Grzyby oczyścić i opłukać. Większe sztuki pokroić, mniejsze można przygotować w całości. Cebulę i czosnek obrać z łupiny. Cebulę pokroić w kostkę.
2.
W rondelku lub na patelni rozpuścić masło i wrzucić grzyby. Posolić i oprószyć pieprzem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 3-6 minut w zależności od wielkości grzybów. Należy pamiętać o mieszaniu.
3.
Do podduszonych rydzów dodać cebulkę i rozgnieciony i posiekany ząbek czosnku. Wszystko razem dusić aż cebulka będzie szklista. Należy uważać, aby danie się nie przypaliło; w razie potrzeby można dolać niewielką ilość wody.
4.
Pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Danie podawać w towarzystwie świeżego pieczywa lub grzanek.
Porady
Zamiast natki pietruszki można użyć innych ziół, na przykład tymianku, liścia bobkowego czy ziela angielskiego
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze