Sałatka z kalafiorem DI SICILIA VIOLETTO

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kalafior to jednoroczna roślina z rodziny kapustowatych. Nie występuje w naturalnym środowisko jest tylko hodowany. Prawdopodobnie to miks kapusty z brokułem. Kalafior znany był już w starożytności. Jego nazwa pochodzi od francuskiego słowa, które oznacza "kwiat kapusty". Tak jak wiele warzyw do Polski kalafiora sprowadziła Królowa Bona. Kalafior to prawdziwa skarbnica cennych dla naszego organizmu składników mineralnych. Jadalną częścią kalafiora jest róża. Chociaż biały jest u nas najpopularniejszy to są również odmiany w innych kolorach - zielonym, fioletowym, żółtym.
Kalafior Di Sicilia violetto to odmiana średnio późna, przeznaczona do uprawy w gruncie. Najlepiej uprawiać tego kalafiora na zbiór jesienny. Kalafior ten wytwarza oryginalne róże o fioletowej barwie. Kalafior Di Sicilia violetto urozmaici nudne potraw poprzez swój intensywny "nie zielony" kolor. Kalafior fioletowy ma też bardziej pikantny smak niż odmiany o białych różach.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Fioletowy kalafior DI SIVIOLETTO szt.1
    Ogórek kiszony szt.3
    Mały majonez szt.1
    Mały jogurt śmietankowy szt.1
    Odrobina zielonego koperku
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sałatka z kalafiorem di sicilia violetto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Myjemy ,surowy kalafior dzielimy na bardzo drobne części, kroimy w drobną kostkę ogórki kiszone. Łączymy kalafior z koperkiem, ogórkiem, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy jogurt i majonez. Całość mieszamy i umieszczamy na 2 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt roślinny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować