Grzyby pasteryzowane

4.45 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Grzybki pasteryzowane są dobre do zupy grzybowej a także sosów.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Do pasteryzowania nadają się grzyby sitaki, jak borowiki, podgrzybki i maślaki.
    grzyby
    woda
    sól
Wystaw ocenę:

4.45 (183 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Grzyby pasteryzowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić, maślaki obrać ze skórki, dokładnie umyć i pokroić w kawałki, jakie nam odpowiadają do duszenia. W garnku zagotować wodę, na wrzącą wrzucić przygotowane grzyby i na dość silnym ogniu gotować około 10 minut. Po tym czasie grzyby dokładnie odcedzić, a wodę wylać. Następnie przełożyć grzyby do garnka, zalać wrzątkiem tak, żeby tylko grzyby przykrył, posolić do smaku i gotować na niewielkim ogniu 15 minut. Póżniej, wraz z wodą, w której się gotowały, przełożyć do wyparzonych słoików, uważając żeby wody było tylko równo z grzybami. Słoiki zakręcić nakrętkami i pasteryzować 20 - 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować