Sklepowe półki oferują coraz więcej gotowych produktów, ale nic nie dorówna domowym wyrobom. Pyszna, pachnąca rumem, pełna bakalii masa makowa, do makaronu, do makowca, do pierogów...
1.Mak zalewamy wodą, odstawiamy na chwilę i zlewamy wszystkie nieczystości, które zebrały się na wodzie. Czynność powtarzamy, aż woda będzie czysta. Zalany wodą mak gotujemy 20 minut, odstawiamy do wystygnięcia i odcedzamy na drobnym sicie.
Mielimy w maszynce przy użyciu najdrobniejszego sitka, tzw. makowego.
2.Śliwki kroimy na ćwiartki, mieszamy z rodzynkami, zalewamy rumem i odstawiamy, im dłużej postoją tym lepiej. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę, a sok wyciskamy.
Orzechy włoskie siekamy.
3.Masło rozpuszczamy, mieszamy z miodem, dodajemy mak, otartą skórkę i sok z pomarańczy, rodzynki i śliwki wraz z rumem, w którym się moczyły oraz orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na pewien czas.
Można przygotować większą porację i zamrozić.
Swietnie nadaje się do makaronu, jako nadzienie do makowca, do pierożków....
Komentarze