Masa makowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sklepowe półki oferują coraz więcej gotowych produktów, ale nic nie dorówna domowym wyrobom. Pyszna, pachnąca rumem, pełna bakalii masa makowa, do makaronu, do makowca, do pierogów...

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mak: 2 szklanki
    - miód: 0.5 szklanki
    - masło: 100 gramów
    - rodzynki: 100 gramów
    - rum ciemny: 0.5 szklanki
    - płatki migdałów: 50 gramów
    - orzechy włoskie: 50 gramów
    - suszone śliwki: 50 gramów
    - pomarańcza: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Masa makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalewamy wodą, odstawiamy na chwilę i zlewamy wszystkie nieczystości, które zebrały się na wodzie. Czynność powtarzamy, aż woda będzie czysta. Zalany wodą mak gotujemy 20 minut, odstawiamy do wystygnięcia i odcedzamy na drobnym sicie.
    Mielimy w maszynce przy użyciu najdrobniejszego sitka, tzw. makowego.
  • 2. Śliwki kroimy na ćwiartki, mieszamy z rodzynkami, zalewamy rumem i odstawiamy, im dłużej postoją tym lepiej. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę, a sok wyciskamy.
    Orzechy włoskie siekamy.
  • 3. Masło rozpuszczamy, mieszamy z miodem, dodajemy mak, otartą skórkę i sok z pomarańczy, rodzynki i śliwki wraz z rumem, w którym się moczyły oraz orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na pewien czas.
    Można przygotować większą porację i zamrozić.

    Swietnie nadaje się do makaronu, jako nadzienie do makowca, do pierożków....
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Masło Miód

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować