Marynowane pomidorki

4.5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Marynowane koktajlowe pomidorki w słodko kwaśnej zalewie, warto przygotować na zimę do spiżarki jako dodatek do różnych dań.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 kg pomidorów koktajlowych
    • 1 cebula
    • 6 ząbków czosnku
    Składnik na zalewę:
    • 4 szk. wody
    • 1 szk. octu 10%
    • 1 szk. cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 6 ziaren pieprzu
    • 6 ziaren ziela angielskiego
    • 1 łyżeczka gorczycy
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane pomidorki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cebula 1. Cebulę oraz czosnek obieramy, cebulę kroimy na plasterki a czosnek na mniejsze cząstki i układamy na dnie słoików.
  • zalewa 2. Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i gotujemy do chwili zagotowania.
    Gorącą zalewą zalewamy pomidory i szczelnie zakręcamy słoiki.
    Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.
  • pomidory 3. 6. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
    7. Gotowe, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować