Marynowane jajka w groszki

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Aromatyczne, korzenne jajka marynowane w kwasie chlebowym. Oprócz oryginalnego smaku, jajka zyskują ciekawy efekt wizualny. Propozycja na efektowną przystawkę, danie wielkanocne lub zakąskę nie tylko od święta.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 20 jajek ugotowanych na twardo

    Marynata:
    2 szklanki razowego kwasu chlebowego (z żyta i jęczmienia)
    2 szklanki wody
    3 łyżki octu 10%
    1 duża biała cebula (140 g)
    3 duże ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    po 1 płaskiej łyżeczce całych, niemielonych przypraw – goździków, ziela angielskiego, owoców jałowca
    1 płaska łyżeczka rozmarynu suszonego
    ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 kopiasta łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Jajko Jajka na twardo Przystawki

Marynowane jajka w groszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowane jajka w groszki 1. Cebulę obrać i pokroić na ćwierćplastry, obrany czosnek – na plastry. Warzywa przełożyć do garnka. Dodać wszystkie przyprawy i zioła przeznaczone na marynatę, wlać kwas chlebowy, wodę oraz ocet. Całość doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem 10 min, a następnie wystudzić.
  • Marynowane jajka w groszki 2. Obrane ze skorupek jajka nałożyć do zakręcanego pojemnika lub słoja. Zalać marynatą i zakręcić. Jajka przechowywać w lodówce.

Porady

Po 2 - 3 dniach jajka nadają się do spożycia. Jajka przechowywać do 10 dni. W miejscu, w którym jajka będą się ze sobą stykać lub dotykać ścianek naczynia, powstaną niazabarwione miejsca – groszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować