Jajka marynowane w czerwonej kapuście

  • wyświetlono: 252 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Marynowane jajka w kolorze purpury. Potrawa pod względem smakowym utrzymana w stylu kuchni Dalekiego Wschodu. Pikantne jajka, charakterne i aromatyczne, to świetna propozycja na wielkanocne menu, a także na oryginalną przystawkę nie tylko od święta.

P10
  • 5 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

15 jajek ugotowanych na twardo
250 g poszatkowanej czerwonej kapusty
5 obranych ząbków czosnku
6 szklanek wody
½ szklanki octu 10%
3 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki sosu Worcester
2 łyżeczki przyprawy chińskiej „5 smaków”
3 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
4 liście laurowe
8 kulek ziela angielskiego
2 łyżeczki całej gorczycy białej (uprażonej na suchej patelni)
½ łyżeczki imbiru mielonego
spora szczypta pieprzu cayenne (ok. 1/5 łyżeczki)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Jajka marynowane w czerwonej kapuście

  • Jajka marynowane w czerwonej kapuście1. W szerokim rondlu rozgrzać oliwę/olej, włożyć obrane ze skorupek całe jajka i krótko smażyć na silnym ogniu, aż zaczną skwierczeć. Zmniejszyć płomień, wlać sos sojowy i sos Worcester – chwilę podgrzewać. Dołożyć przyprawę „5 smaków”, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, imbir i pieprz cayenne – jeszcze chwilę podgrzewać.
  • Jajka marynowane w czerwonej kapuście2. Następnie jajka wyjąć, a do rondla włożyć kapustę i pokrojony w plastry czosnek, wsypać Vegetę, wlać wodę oraz ocet. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 15 min.
  • Jajka marynowane w czerwonej kapuście3. Do gorącej marynaty włożyć jajka, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
    Zawartość rondla przełożyć do zamykanego pojemnika. Przechowywać w lodówce.

Porady

Jajka najlepiej marynować co najmniej 2 dni.

Potrawę przechowywać lodówce do 14 dni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przystawkaimbirczosnekoliwaWielkanocświętaśniadaniekolacjazakąskaocetprzyjęciepo chińskuimprezaziele angielskiena zimnospotkanieuroczystośćpikantneoryginalnejajka smażoneorientalnejajka na twardovegetana ostromarynowanekapusta czerwona5 smakówaromatycznesos worcesterliście laurowepieprz cayennegorczyca białafioletowejajka gotowaneprzepis_miesiąca1000w zalewieazjatyckieprzyprawa chińskajasny sos sojowyprażona gorczycapurpurowew zaprawiew czerwonej kapuściew stylu wschodnim
 

Komentarze

Podobne przepisy

jajka w burakach

Dodane przez: Bernika

Jajka przepiórcze marynowane w burakach

Przepis prosty jak budowa cepa,...

Jajka marynowane w kurkumie i faszerowane awokado

Dodane przez: ewaeu

Jajka marynowane w kurkumie i faszerowane...

Śliczne żółte jajeczka i z pysznym...

Jaja marynowane w buraczkach z koperkową pastą

Dodane przez: paulisia_elk

Jajka marynowane w buraczkach z koperkową...

Kolorowe jajeczka na przywołanie...

Orientalne jajka marynowane

Dodane przez: JustKuchcik

Orientalne jajka marynowane

Przepis wymyśliłam z okazji Świąt...

Jajka marynowane

Dodane przez: RedakcjaPP

Jajka marynowane

Te oryginalne jajka robiłam już...

Jajka marynowane

Dodane przez: JOANNA55

Jajka marynowane

zrobiłam je z przepisu autorki...