Jajka marynowane w czerwonej kapuście

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Marynowane jajka w kolorze purpury. Potrawa pod względem smakowym utrzymana w stylu kuchni Dalekiego Wschodu. Pikantne jajka, charakterne i aromatyczne, to świetna propozycja na wielkanocne menu, a także na oryginalną przystawkę nie tylko od święta.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 15 jajek ugotowanych na twardo
    250 g poszatkowanej czerwonej kapusty
    5 obranych ząbków czosnku
    6 szklanek wody
    ½ szklanki octu 10%
    3 łyżki oliwy lub oleju
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    2 łyżki sosu Worcester
    2 łyżeczki przyprawy chińskiej „5 smaków”
    3 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
    4 liście laurowe
    8 kulek ziela angielskiego
    2 łyżeczki całej gorczycy białej (uprażonej na suchej patelni)
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    spora szczypta pieprzu cayenne (ok. 1/5 łyżeczki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka marynowane w czerwonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka marynowane w czerwonej kapuście 1. W szerokim rondlu rozgrzać oliwę/olej, włożyć obrane ze skorupek całe jajka i krótko smażyć na silnym ogniu, aż zaczną skwierczeć. Zmniejszyć płomień, wlać sos sojowy i sos Worcester – chwilę podgrzewać. Dołożyć przyprawę „5 smaków”, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, imbir i pieprz cayenne – jeszcze chwilę podgrzewać.
  • Jajka marynowane w czerwonej kapuście 2. Następnie jajka wyjąć, a do rondla włożyć kapustę i pokrojony w plastry czosnek, wsypać Vegetę, wlać wodę oraz ocet. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 15 min.
  • Jajka marynowane w czerwonej kapuście 3. Do gorącej marynaty włożyć jajka, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
    Zawartość rondla przełożyć do zamykanego pojemnika. Przechowywać w lodówce.

Porady

Jajka najlepiej marynować co najmniej 2 dni. Potrawę przechowywać lodówce do 14 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować