Babka budyniowa z majonezem

4.94 (165 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Delikatna i puszysta babka, przypomina bardziej puszek jak babkę. Majonez jest niewyczuwalny.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie budyniu cytrynowego
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka
    4 łyżki majonezu
    skórka otarta z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.94 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Majonez

Babka budyniowa z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, pod koniec ubijania dosypać porcjami cukier i ubić na szklistą bezę , żółtka rozmieszać widelcem i wlać do ubitych białek, mieszać przez chwilkę na najmniejszych obrotach robota. Obie mąki, budyń i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie połączyć przy pomocy łyżki z masą jajeczną, na koniec do ciasta dodać majonez i otartą skórkę z cytryny.
    Formę do babki dokładnie wysmarować masłem i wyspać bułką tartą, przełożyć ciasto.
    Piec w temp. 175 st około 40-45 minut po upieczeniu i wystudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Budyń Cukier puder

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować