Ciast marchewkowych jadłam wiele, postanowiłam sama jakieś upiec. Wyszło pulchne i aromatyczne, cynamon, wanilia i dodatek orzechów, oddali to co mają w sobie najlepsze.
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
30 dag. marchwi
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki zmielonych orzechów
1 cukier waniliowy
po szczypcie imbiru i cynamonu
Dodatkowo:
blaszka wysmarowana tłuszczem i osypana bułką tartą
1 ugotowana marchewka do dekoracji
Marchewkowy przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, ciągle ucierając dodaje olej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, orzechy, imbir, cynamon oraz startą na tarce o małych oczkach marchewkę. Przekładam do formy. Piekę w temp. 180 stopni 1 godzinę.
Komentarze