Zazwyczaj piekę ciasto marchewkowe, ale tym razem postanowiłam przygotować torcik marchewkowy z pysznym kremem śmietankowym,który podbił serca mojej rodzinki i bardzo im posmakował.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto;
mąka pszenna 2 szkl,
jajka 4 szt.,
cukier 3/4 szkl,
marchewka 2 szkl, (starta na tarce o dużych oczkach),
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
soda oczyszczona 1 łyżeczka,
masło lub margaryna 180 g,
tłuszcz do wysmarowania tortownicy,
mąka 1 łyżeczka do obsypania tortownicy,
Torcik marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Całe jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy umytą, obraną startą na tarce o grubych oczkach marchewkę delikatnie mieszamy.
Masę łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodę, dodajemy rozpuszczoną wystudzoną margarynę lub masło.
Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników, a następnie przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 18 cm.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni i pieczemy do suchego patyczka około 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu górę ciasta ścinamy tak około 1/2 cm i rozkruszmy w palcach robiąc kruszonkę.
Pozostałe ciasto kroimy na trzy blaty.
2.Krem śmietankowy:
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fix.
Spodni blat smarujemy częścią kremu śmietankowego, nakładamy drugi blat i znowu krem śmietankowy i trzeci blat i resztę kremu śmietankowego.
Górę i boki obsypujemy kruszonką.
Dekorujemy kwiatkami zrobionymi z marchewki.
Komentarze