Ciasto bez dodatku jaj,przełożone dwoma rodzajami kremu z pewnością zaskoczy naszych gości podając go na stół świąteczny
2 godz.
Składniki:
Ciasto miodowe:
-50 dag mąki
-10 dag cukru
-1 szkl. mleka
-10 dag purre z marchwi
-15 dag miodu
-10 dag margaryny Palmy z murzynkiem
- 2 łyżeczki sody
-5 łyżeczek przyprawy do piernika
*ser:
- 20 dag zmielonego sera białego
-10 dag cukru
-niecała połowa szkl. jogurtu naturalnego
-2 dag budyniu śmietankowego
-1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
Krem marchewkowy:
-1 szkl. mleka + 1/3 szkl mleka
-1 duża marchew
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki cukru
-łyżeczka cynamonu
-15 dag margaryny Palmy z murzynkiem
Masa budyniowa:
-1 szkl. mleka + 1/3 szkl. mleka
-1 budyń
-3 łyżki cukru
-15 dag margaryny Palmy z murzynkiem
Ponadto:
-polewa czekoladowa
-starta biała i ciemna czekolada
Marchewkowy miodownik na serowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto miodowe: Do garnka wlewamy mleko, miód oraz cukier i podrzewamy, dodajemy purre z marchwi i dokładnie mieszamy,studzimy. Margarynę siekamy z mąką,sodą i przyprawą do piernika,wlewamy płynne składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy i przekładamy na formę (śr.28 cm),pieczemy w temp.150 stopni, ok.15 min na złoty kolor. Pieczemy dwa placki.
Ze ścinek ciasta wycinamy gwiazdki do dekoracji,pieczemy
2.Ciasto czekoladowe: wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie miksujemy. Przekładamy na formę (śr.28 cm).
Ser: Ser miksujemy z cukrem,dodajemy jogurt oraz budyń i proszek do pieczenia,wymiksować na gładką masę,wylać na ciasto czekoladowe i piec 25 min, w 170 stopni
3.Krem marchewkowy: Szklankę mleka wlewamy do garnka dodajemy pokrojona marchew i cukier,gotujemy do miękkości, ugotowaną marchew miksujemy blenderem. Ponownie stawiamy na palnik i zagotowujemy , w 1/3 szkl. mleka rozrabiamy mąkę i wlewamy do garnka,gotujemy budyń,ostudzić. Margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy na gładki krem.
4.Masa budyniowa. Szklankę mleka gotujemy, w pozostałym rozrabiamy budyń i gotujemy. Ostudzić. Margarynę utrze c i dodawać po łyżce budyniu,dokładnie połączyć.
Komentarze