Marchewkowe z pikanterią

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świąteczne wydanie ciasta marchewkowego.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    110 g mąki
    60 g cukru
    2 jajka
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    120 g startej marchewki (na małych oczkach)
    100 g posiekanych orzechów
    1/3 szkl oleju
    4 suszone morele pokrojone w kostkę

    krem
    200 g serka (o słonawym smaku)
    100 g cukru pudru
    70 g miękkiego masła
    1 łyżeczka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto marchewkowe Desery

Marchewkowe z pikanterią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej wymieszać z jajkami. Dodać resztę suchych składników wymieszanych w drugiej misce. Na koniec ciasto połączyć z marchewką, orzechami i morelami. Piec w 180 stopniach około 40 min.
  • 2. Wszystkie składniki kremu utrzeć na gładką masę.
  • 3. Gdy ciasto przestygnie, przeciąć je na pół. Posmarować połową kremu. Resztą posmarować wierz i ewentualnie boki. Można obsypać boki orzechami startymi na tarce, górę udekorować połówkami orzechów i morelami.

Porady

Ciasto jest dość gęste, należy mieszać go łyżką. Upiekłam je w okrągłej tortownicy o średnicy 21 cm. Polecam mniejszą, wtedy ciasto będzie wyższe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować