ciasto
110 g mąki
60 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
120 g startej marchewki (na małych oczkach)
100 g posiekanych orzechów
1/3 szkl oleju
4 suszone morele pokrojone w kostkę
krem
200 g serka (o słonawym smaku)
100 g cukru pudru
70 g miękkiego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
Marchewkowe z pikanterią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej wymieszać z jajkami. Dodać resztę suchych składników wymieszanych w drugiej misce. Na koniec ciasto połączyć z marchewką, orzechami i morelami. Piec w 180 stopniach około 40 min.
2.Wszystkie składniki kremu utrzeć na gładką masę.
3.Gdy ciasto przestygnie, przeciąć je na pół. Posmarować połową kremu. Resztą posmarować wierz i ewentualnie boki. Można obsypać boki orzechami startymi na tarce, górę udekorować połówkami orzechów i morelami.
Porady
Ciasto jest dość gęste, należy mieszać go łyżką. Upiekłam je w okrągłej tortownicy o średnicy 21 cm. Polecam mniejszą, wtedy ciasto będzie wyższe.
Komentarze