Marchewkowe kotlety mielone

4.5 (185 ocen)

  • 30 min

nieco inna wersja tradycyjnych mielonych - dużo smaczniejsza :)

  • 30 min

Składniki:

  • 60 dag mięsa mielonego
    1 duża marchewka
    1 duża cebula
    1 jajko kurze
    1 żółtko gęsie
    5 kromek suchego chleba
    jarzynka
    pieprz
    sól
    bułka tarta
    smalec
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Marchewkowe kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mielone 1. Chleb zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5-10 minut, aby dobrze namókł. Do garnka przekładamy mięso i wbijamy jajka, obieramy warzywa
  • mielone 2. . Marchewkę ścieramy na najgrubszych oczkach (jeśli jest mała to dajemy 2), natomiast cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa oraz odciśnięty chleb dodajemy do mięsa, dodajemy do smaku sól, pieprz oraz nieco jarzynki – wyrabiamy. Formujemy zgrabne podłużne kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.
  • mielone 3. Do brytfanki wkładamy ok. 3 łyżki smalcu i układamy ściśle obok siebie kotleciki. Kotlety pieczemy w temp. 180* przez ok. 50 minut, co 15-20 minut obracamy na drugą stronę. Po upieczeniu wyjmujemy kotlety i podajemy do obiadu.

Porady

Należy dobrze doprawić, bo marchewka nadaje slodki posmak

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować