Marchewkowe kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chleb zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5-10 minut, aby dobrze namókł. Do garnka przekładamy mięso i wbijamy jajka, obieramy warzywa
2.. Marchewkę ścieramy na najgrubszych oczkach (jeśli jest mała to dajemy 2), natomiast cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa oraz odciśnięty chleb dodajemy do mięsa, dodajemy do smaku sól, pieprz oraz nieco jarzynki – wyrabiamy. Formujemy zgrabne podłużne kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.
3.Do brytfanki wkładamy ok. 3 łyżki smalcu i układamy ściśle obok siebie kotleciki. Kotlety pieczemy w temp. 180* przez ok. 50 minut, co 15-20 minut obracamy na drugą stronę. Po upieczeniu wyjmujemy kotlety i podajemy do obiadu.
Porady
Należy dobrze doprawić, bo marchewka nadaje slodki posmak
Komentarze