Marchewka z ziemniakami

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jesienią, gdy warzywa są najsmaczniejsze często przygotowuję to danie. Proste, smaczne i zdrowe. Można spożywać je samodzielnie lub w towarzystwie różnych mięs lub ryb.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg marchewki
    1 kg ziemniaków
    100 g masła
    łyżka miodu naturalnego ( u mnie leśny)
    szczypta szafranu
    pieprz ziołowy i sól morska do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Marchewka z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marchew 1. Oczyszczoną, umytą marchew, obieram i kroję na kawałki.
  • marchew 2. Marchew do 3/4 wysokości zalewam zimną wodą, dodaję masło, szafran. miód i doprowadzam do zagotowania. Gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu, aż marchew będzie na wpół miękka.
  • marchew 3. Gdy marchew się gotuje obieram i kroję na kawałki ziemniaki.
  • marchew 4. Do podgotowanej marchwi dodaję ziemniaki, sól i pieprz. Mieszam i gotuję na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.

Porady

Ta potrawa jest jak bigos - smaczna od razu po przyrządzeniu, jak również odgrzewana.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować