Marchewka zasmażana

4.91 (173 ocen)

  • 30 min

To mój ulubiony dodatek do obiadu zaraz po zasmażanych buraczkach. Delikatna, zasmażana marchewka o intensywnie maślanym smaku.

  • 30 min

Składniki:

  • -4 marchewki
    -2 łyżki masła
    -1 łyżka mąki
    -sól, pieprz, cukier
    -woda
Wystaw ocenę:

4.91 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Marchewka zasmażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Marchew obieramy, gotujemy do miękkości, studzimy i kroimy w kostkę.
  • 2 2. Pokrojoną marchew wrzucamy z powrotem do garnka, lekko podlewamy wodą (tak aby zakryła połowę marchewki, może być ta sama woda w której się gotowała) i zagotowujemy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż się połączą.
  • 3 3. Zasmażkę wlewamy do gotującej się marchewki cały czas mieszając. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem według uznania. Podajemy ciepłą jako dodatek do drugiego dania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować