Marchewka z mięsem

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem bardzo zajętą studentką, więc nie mogę dużo czasu poświęcać na gotowanie, ale czasami przygotowuję coś pysznego. To proste danie mięsno-warzywne zawsze ma w moim domu wielu zwolenników.

Składniki:

  • 1 kg marchewki
    25 dag mięsa wieprzowego
    2 cebule
    przyprawa uniwersalna
    sól
    pieprz
    1 łyżka octu
    1 łyżka cukru
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Marchewka z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Gotujemy w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżki cukru i szczypty soli do momentu, aż
    marchewka będzie miękka. Cebule obieramy i kroimy.
  • Marchewka z mięsem 2. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę (wielkości kostek marchewki). Obsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni ze wszystkich stron. Wlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut, aż woda wyparuje, a mięso będzie miękkie.
  • 3. Do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, chwilę dusimy i dodajemy ugotowaną marchewkę.
  • 4. Potrawkę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną, dalej dusimy. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy ocet i cukier. Mieszamy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować