zestaw A:
składniki podstawowe z zestawu:
800 g szynki wieprzowej
3-4 łodygi selera naciowego
200 g jogurtu greckiego
składnik podstawowy dodatkowy:
8 grubych marchewek
składniki robocze:
sól
pieprz
cebula
natka pietruszki
świeża papryczka chili
3-4 ziela angielskie
2 liście laurowe
mała gwiazdka anyżku
łyżeczka miodu
250 ml wody
dekoracja:
koperek
podział tradycyjny:
8 grubych marchewek
800 g szynki wieprzowej
3-4 łodygi selera naciowego
sól
pieprz
cebula
natka pietruszki
świeża papryczka chili
3-4 ziela angielskie
2 liście laurowe
mała gwiazdka anyżku
łyżeczka miodu
250 ml wody
Marchewka faszerowana mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki kroimy na pół. Następnie wydrążamy za pomocą obieraczki do warzyw.
2.Wydrążone środki odkładamy. Wydrążone marchewki cienko obieramy lub skrobiemy.
3.Mięso, środki marchewek, selera, chili, natkę oraz cebulę mielimy w maszynce do mięsa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem Mięsem napełniamy marchewki.
4.Marchewki układamy w naczyniu do zapiekania, zalewamy wodą dodajemy miód, ziela, liście i anyżek. Przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach C około godziny, aż marchewka będzie miękka.
Tak przygotowane marchewki podajemy z jogurtem greckim posypanym posiekaną natką selera naciowego oraz solą i pieprzem.
Komentarze