Marchewka faszerowana mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Słodka marchewka nadziana mieloną szynką wieprzową podana z gęstym jogurtem greckim posypanym soczystą natką selera.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • zestaw A:
    składniki podstawowe z zestawu:
    800 g szynki wieprzowej
    3-4 łodygi selera naciowego
    200 g jogurtu greckiego
    składnik podstawowy dodatkowy:
    8 grubych marchewek
    składniki robocze:
    sól
    pieprz
    cebula
    natka pietruszki
    świeża papryczka chili
    3-4 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    mała gwiazdka anyżku
    łyżeczka miodu
    250 ml wody
    dekoracja:
    koperek

    podział tradycyjny:
    8 grubych marchewek
    800 g szynki wieprzowej
    3-4 łodygi selera naciowego
    sól
    pieprz
    cebula
    natka pietruszki
    świeża papryczka chili
    3-4 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    mała gwiazdka anyżku
    łyżeczka miodu
    250 ml wody


    200 g jogurtu greckiego
    natka selera
    sól
    pieprz

    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Marchewka faszerowana mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ly7g7n 1. Marchewki kroimy na pół. Następnie wydrążamy za pomocą obieraczki do warzyw.
  • image-1hfe9wf 2. Wydrążone środki odkładamy. Wydrążone marchewki cienko obieramy lub skrobiemy.
  • image-0xwdne2 3. Mięso, środki marchewek, selera, chili, natkę oraz cebulę mielimy w maszynce do mięsa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem Mięsem napełniamy marchewki.
  • image-1olh8jy 4. Marchewki układamy w naczyniu do zapiekania, zalewamy wodą dodajemy miód, ziela, liście i anyżek. Przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach C około godziny, aż marchewka będzie miękka.

    Tak przygotowane marchewki podajemy z jogurtem greckim posypanym posiekaną natką selera naciowego oraz solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować