Małe Bułeczki Drożdżowe Z Dżemem

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie bułeczki są bardzo proste o przygotowania, nadziać możemy je dowolnym dżemem, marmolada czy konfiturą, u mnie domowy dżem brzoskwinia z żółta śliwką i co najprzyjemniejsze są małe i bardzo przyjemnie się je zjada ;)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 14 bułeczek:

    2 szkl mąki pszennej
    1/3 szkl cukru
    1 jajko kl M
    1/2 szkl ciepłego mleka
    20 g masła roztopionego i ostudzonego
    1 i 1/2 łyżki mleka w proszku
    4 g suszonych drożdży instant (świeżych 14 g)
    esencja waniliowa
    około 3/4 słoika gęstego dżemu np. brzoskwiniowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Małe bułeczki drożdżowe z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do misy miksera i wyrabiamy, ciasto będzie lepiące.
    Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia.
    2. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i cielimy na kulik o wadze 40 g
    Tak przygotowane kuleczki lekko rozwałkujemy na placuszki i nakładamy po łyżeczce dżemu i dobrze zalepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    3. Następnie odstawiamy blaszkę na około 20 minut do podrośnięcia.
    4. Bułeczki po wyrośnięciu pieczemy w 190 stop. przez 20 minut do zrumienienia.

Porady

Bułeczki możemy posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować