Makowiec z masą serową i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak gotować na mleku ok 30 minut co jakiś czas mieszając. Ostudzić i zemleć 3 razy.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i utrzeć masę na puch. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i kaszkę. Całość wymieszać. Dodać mak i jabłka oraz aromat migdałowy, wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Wlać do wyłożonej papierem blaszki (24x36cm) i piec ok 30-35 minut w 180 stopniach.
2.Masa serowa: galaretki i żelatynę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i drobno pokrojone ananasy.
3.Ciasto makowe włożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową tak, aby wystawała wysoko ponad ciasto. (Dzięki folii masa nie rozleje się na boki. Czasami między foremkę a folię wkładam tabliczki czekolady aby mieć pewność, że masa nie spłynie z ciasta.)
4.Tężejącą masę wylać na ciasto makowe i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Ciasto polać polewą czekoladową.
Komentarze