Makowiec prażony z serem i biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ucierane: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno żółtka. Nie przerywając miksowania wkładać po łyżce śmietany, na koniec partiami wsypywać mąkę z proszkiem. Dokładnie połączyć mikserem.
2.Masa serowa: Ser, cukier, aromat, masło oraz budyń z mąką, zmiksować na gładką masę. Następnie powoli dokładać po jednym jajku. Całość utrzeć do uzyskania kremowej konsystencji.
3.Ciasto makowe: Masło rozpuścić, dodać mak i cukry. Mieszając co jakiś czas prażyć przez 10 – 15 minut, pod koniec dodać bakalie, ostudzić. Masę spróbować ewentualnie dosłodzić miodem. Do zimnej masy włożyć żółtka, proszek z sodą oraz aromat, zmiksować. Na koniec połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
4.Przełożenie:
Ciasto ucierane przelać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wylać masę serową, ułożyć biszkopty. Na nich delikatnie rozprowadzić ciasto makowe. Całość piec ok. 60 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Jeszcze gorące ciasto polukrować.
Komentarze